Miten saan mahdollisimman paljon ravinteita irti kasviperäisistä ainesosista:

  •  Idättäminen ​(poistaa fytaatteja ja muita antiravinteita, sekä vapauttaa ravinteita)
  •  Liottaminen ​(poistaa fytaatteja ja muita antiravinteita, sekä vapauttaa ravinteita)
  •  Keittäminen (poistaa fytaatteja ja muita antiravinteita, sekä vapauttaa ravinteita)
  •  Fermentointi ​(poistaa fytaatteja ja muita antiravinteita, sekä vapauttaa ravinteita)
  • Ravintoaineiden agonistien ja antagonistien huomioiminen (Miten ravintoaineet edesauttavat ja estävät toistensa imeytymistä. Sekä sen huomioonottaminen, että toinen ravintoaine käyttää toisen ravintoaineen hyväkseen omaan imeytymiseensä): ​Pitääkseen huolta tuon toisen ravintoaineen riittävästä saannista ja imeytymisestä, sille täytyy löytää oma agonistinsa ja nauttia sitä sen kanssa vielä eri aterialla. Sama ravintoaine voi olla toiselle sekä agonisti, että antagonisti, jolloin ratkaisuna on, että sitä pitää nauttia samanaikaisesti, mutta määrää ei saa liioitella. Artikkelin lopussa olevan linkin kautta näkee taulukon agonisteista ja antagonisteista. Asian tutkiminen on minulla vielä työn alla. Mutta myös muita lähteitä tutkittuani olen huomannut, että hyvin suuri osa ravintoaineista tarvitsee C-vitamiinia omaan imeytymiseensä, joten turvatakseen C-vitamiinin tarpeellisen saannin tulisi nauttia C-vitamiinia aika paljon. Eli suositustenmukainen määrä ei todennäköisesti riitä, koska niin suuri määrä C-vitamiinista kuluu muiden ravintoaineiden imeytymiseen. Tältä pohjalta ymmärrän jotkut perinteisiä suosituksia suuremmat C-vitamiinisuositukset, joita näkee joidenkin ravintoasioita tutkineiden antavan.)

​​Mitä voi idättää:

  • Siemeniä (huom! sisältävät raskasmetalleja, joten syö eri siemeniä eri päivinä ja rajoita käyttömäärää; raskaana oleville ei suositella ollenkaan siementen käyttöä)
  • Palkokasveja
  • Jyviä (huom. viljat eivät käy keliaakikolle)
    •  Sinimailanen (alfa-alfa)​
    •  ​Sarviapila​
    •  ​Seesaminsiemen​
    •  ​​Auringonkukansiemen​
    •  ​​Mungpapu​
    •  ​Adukipapu​
    •  ​Herne​
    •  ​Linssit​
    •  ​Kikherne​
    •  ​​Hirssi​
    •  ​​Tattari​

Kuinka idättäminen onnistuu parhaiten:

Mitä kannattaa liottaa ja kuinka kauan:

Mitä kannattaa keittää ja kuinka kauan:

Mitä voi fermentoida:

Miten fermentoidaan:

Mitä ruokia ja ainesosia välttelen eläinperäisten lisäksi:

  • Soijasta valmistetut tuotteet
  •  Aloe vera -tuotteet
  •  Palmuöljy
  •  Punariisi
  •  Valkoinen sokeri
  •  Aspartaami ja kaikki muutkin keinotekoiset makeutusaineet
  •  Glukoosisiirappi/glukoosifruktoosisiirappi
  •  Valmisruoat (mutta erityisesti mustiin muovirasioihin ja muihinkin muovirasioihin pakatut, koska muovi on epäterveellistä ja mustaa muovia ei voi kierrättää)

Vegaanisia vaihtoehtoja eläinperäisille ravintolisille:

Linkkejä: