Sallittuja:

  •  Kasvikset
  •  Juurekset
  •  Marjat
  •  Hedelmät
  •  Pavut
  •  Linssit
  •  Pähkinät
  •  Siemenet
  •  Kookostuotteet
  •  Amarantti
  •  Hirssi
  •  Tattari
  •  Durra
  •  Kvinoa/Quinoa
  •  Carobjauhe
  •  Cassava
  •  Jamssi
  •  Johanneksenleipäpuujauhe
  •  Maniokki
  •  Tapioka
  •  Saago
  •  Taaro
  •  Teff
  •  Jyttejauho
  • Sinapinsiemenet ja sinappijauhe
  •  Sinappi käy jos on tehty viinietikkaan, eikä sisällä muita ei-sallittuja ainesosia
  •  Ketsuppi käy, jos ei sisällä väkiviinaetikkaa tai muita ei-sallittuja ainesosia
  •  Sokerijuurikas
  •  Chian -siemenet
  •  Hummus (kikhernetahna)
  •  Tahini (seesaminsiemenistä)
  •  Riisinuudelit
  •  Lakritsiuute tai -jauhe (lakritsakasvin juuresta valmistettu)
  •  Melassi
  •  Maltitoli
  •   Fruktoosi
  •  Oligofruktoosi
  • Trehaloosi (sienisokeri)
  •  Karrageeni
  •  Ksantaani
  •  Psyllium
  •  Agar
  •  Arrowjuurijauhe
  •  Punaviinietikka
  •  Valkoviinietikka
  •  Balsamicoetikka
  •  Omenasiideriviinietikka
  •  Vaahterasiirappi
  •  Tee (gluteenittomat teet, jotka eivät sisällä mitään viljaperäisiä ainesosia)
  •  Kirkkaat alkoholit (kaikki missä gluteeni on poistunut valmistusvaiheessa)
  • Huuhtele riisit, kuivatut herneet ym. kuivat tuotteet ennen keittämistä, koska niissä voi olla kontaminaatiota.
  •  Glutamiinihappo
  •  Luteiini
  •  Salmiakki (mutta eivät makeiset, joihin on käytetty vehnää)
  •  Semper Gluteen Free Fin Mix -jauhoseos
  •   Semper tuotteissa ns. luontaisesti gluteenittomat tuotteet on merkitty vihreällä värikoodilla.
  •  Ainakin jotkut Tescon Free from -tuotteista (kuten valkosipulipatonki)

Ei-sallittuja:

  •  Viljatuotteet (ei edes gluteenittomaksi käsitellyt, eikä kauratuotteita, vaikka ne muille keliaakikoille sopisivatkin)
  •  Vehnätärkkelys (eikä myöskään muita viljatärkkelyksiä)
  •  Bulgur (vehnä)
  •  Couscous (vehnä)
  •  Durum-vehnä
  •   Emmer-vehnä
  •   Freekeh-vehnä
  •  Kamut- vehnä
  •  Spelt (vehnä)
  •  Triticale (vehnän ja rukiin risteytys)
  •  Talkkuna (ei edes kaurasta valmistettu)
  •  Korppujauhot
  •  Hiivauute
  •  Oraat
  •  Leseet (viljoista valmistetut)
  •  Vehnänalkiot
  •  Mannasuurimot
  •  Tee (jotkin teelaadut sisältävät ohraa/ohramallasta tai muita gluteenipitoisia ainesosia)
  •  Miso (sisältää gluteenipitoisia ainesosia)
  •  Mallas (mallasetikka, mallassiirappi, mallasuute, mallasjauhe, maltoosi)
  •  Muunnettu tärkkelys
  •  Tärkkelys -sanan taakse kätkeytyy usein vehnätärkkelys, joten ei kannata ottaa riskiä
  •  Aromit/Luontaiset aromit -sanojen taakse voi kätkeytyä gluteenia sisältäviä ainesosia
  •  Sokerikulööri (valmistetaan mm. glukoosisiirapista) (E150d)
  •  Sitruunahappo (E330) (Tämä ei sovi, koska uskomatonta kyllä voidaan valmistaa bioteknisesti melassista tai glukoosista homesienten avulla eli ei ole aina sitrushedelmistä lähtöisin. Katso tieto linkistä: https://ekoodit.fi/E330/sitruunahappo/)
  •  Sorbitoli
  •  Glukoosisiirappi
  •  Glukoosi-fruktoosisiirappi
  •  Tärkkelyssiirappi
  •  Vaalea siirappi
  •  Soijakastikkeet
  •  Teriyakikastike (sisältää soijakastiketta, joka voi sisältää fermentoitua vehnää)
  •  HP-kastike (sis. ruisjauhoja)
  •  Majoneesi (etikka)
  •  Kaikki maustekastikkeet, jotka sisältävät viljoja
  •  Kaikki kastikkeet, joiden suurustamiseen on käytetty gluteenia sisältäviä jauhoja
  •  Salaatinkastikkeet, joissa on käytetty viljoja
  •  Sinappi (jos sisältää gluteenipitoisia ainesosia, kuten väkiviinaetikkaa)
  •  Ketsuppi (jos sisältää gluteenipitoisia ainesosia, kuten väkiviinaetikkaa)
  •  Wasabi (sisältää joskus vehnäjauhoa)
  •  Kaikki mikä on säilötty väkiviinaetikkaan (inkivääri, kurpitsa, punajuuret, avomaankurkku, kesäkurpitsa, chili, paprikat, sipuli, valkosipuli, tomaatit, jalapeno, sienet, porkkana, pavut, kaali, kaikki pikkelsit)
  •  Liemikuutiot tai -jauheet, jotka sisältävät viljoja
  •  Mausteseokset, jotka sisältävät viljoja
  •  Aromisuola
  •  Maltodekstriini
  •  Polydekstroosi
  •  Kaikki dekstriinit ja dekstroosit
  •   Hydroksipropyyliditärkkelysfosfaatti
  •  Etikka (väkiviinaetikka) (ohra!)
  •  Corn Flakes (usein maustettu ohramallas-uutteella)
  •  Rice Crispies (usein maustettu ohramallas-uutteella)
  •  Mysli (joka on valmistettu tavallisista viljoista)
  •  Mämmi
  •  Nuudelit (vehnänuudelit)
  •  Monet pussi- ja purkkikeitot (tarkista tuoteseloste kaikkien ei-sallittujen ainesosien varalta).
  •  Monet valmisruoat (tarkista tuoteseloste kaikkien ei-sallittujen ainesosien varalta).
  •  Monet makeiset, kuten lakritsit (edes gluteeniton lakritsi ei käy, jos sisältää glukoosisiirappia ja kauraa), salmiakkimakeiset, jotka saattavat sisältää vehnää ja suklaa, jossa on keksiä. Gluteenittomatkin irtokarkit, koska ne kontaminoituvat ollessaan kosketuksissa gluteenia sisältäviin karkkeihin (otetaan samalla kauhalla). Tarkista Vegaanituotteet -sivustolta myös mitkä makeisista ovat vegaanisia.
  •  Kotikalja (valmistettu kaljamaltaista)
  •  Olut (mutta löytyy luontaisesti gluteenitonta olutta:  Green's Trailblazer )
  •  Sahti
  •  Siiderit (jos sisältävät vehnästä tehtyä glukoosia tai ohramallasuutetta; mutta luontaisesti gluteenittomia siidereitä on olemassa)
  •   Kopparberg alkoholittomat siiderit (suodatuksessa käytetty liivatetta, joten eivät ole vegaanisia)
  •  Likööri (etenkin Suomessa ja lähialueilla valmistetut sisältävät ohraa)
  •  Kaikki alkoholijuomat, joihin on lisätty glukoosia tai ohramallasuutetta ja joissa gluteeni ei poistu valmistuksessa
  •  Kaikki hiivapohjaiset alkoholijuomat
  •  Nyhtökaura
  •  Seitan (vehnägluteenista valmistettu)
  •  Semolina
  •  Ravintoloissa uppopaistetut ranskalaiset (samassa rasvassa on todennäköisesti paistettu gluteenia sisältäviä ruokia, kuten nugetteja)
  •  Jotkut perunalastut (tarkista onko hiivauutetta, viljaperäisiä dekstriinejä ja dekstrooseja, vehnätärkkelystä tai mausteita, joissa on käytetty viljoja; mausteita ja niiden sisältöä ei ole aina eritelty, joten ole varovainen; luontaiset/luonnolliset aromit voivat olla eläinperäisiä eli epävegaanisia; vegaanisuuden kannalta myös kaikki maitoperäiset ainesosat kannattaa tarkistaa)
  •  Nugetit ja kaikki muu leivitetyt tuotteet, jotka sisältävät gluteenia
  •  Sipulirouhe (voi olla gluteenikontaminaatiota)
  •  Perunapakasteet  (voi olla gluteenikontaminaatiota; kannattaa myös tarkistaa mitä rasvaa on käytetty, koska voi olla eläinperäistä; samoin kaikki maitoperäiset ainesosat kannattaa tarkistaa)
  •  Monet jäätelöt (jos sisältävät glukoosisiirappia)
  •  Kaikki missä lukee, että voi sisältää jotakin edellämainituista ei-sallituista ainesosista

Linkkejä: